Citytrip Madrid

Bezienswaardigheden

De belangrijkste redenen om naar een stad af te zakken, als toerist zijnde, zijn de bezienswaardigheden. Spanje is een stabiel en geliefkoosd vakantieland onder de Belgen en Nederlanders. Het mooie zomerweer zit daar zeker en vast voor iets tussen, maar ook culturele steden doen het bijzonder goed. Barcelona is wellicht de populairste stad. Park Güell en de andere kunstwerken van Gaudi lokken miljoenen toeristen. De hoofdstad Madrid staat ietwat in de schaduw van de Catalaanse stad, maar is zeker niet de mindere. Verder hebben we nog meer lekkers. Denken we maar aan Sevilla, Malaga, Valencia, … . Kortom: Spanje is met recht en rede één van de populairste vakantielanden in Europa. Wij focussen ons echter op de hoofdstad. Op deze pagina werken we een top 10 lijstje af – namelijk de tien mooiste bezienswaardigheden algemeen. De opsomming is niet chronologisch en geeft de belangrijkste hoogtepunten van de stad weer. In het geval van Madrid kan men nu reeds melden dat dergelijk lijstje niet toereikend is. Er valt namelijk een hoop te beleven en dit alles kan men niet samenvatten in een ‘top 10’.

Top 10 Madrid bezienswaardigheden algemeen

1. Palacio Real – het Koninklijk paleis van Madrid

Het Koninklijk paleis van Madrid is één van de opvallendste architectonische monumenten van Europa. Na het aankopen van een toegangsticket kan men het binnenplein betreden en men kan ook een groot deel van de suites bezichtigen. Zijden behang, muurschilderijen en kunstobjecten zorgen voor een prachtig geheel. Op het Plaza de la Armería kan men even uitrusten op de trappen van de Catedral de Santa María la Real de la Almudena. Daar heeft men een mooi zicht op de façade van het gebouw.

Aan de andere kant van het gebouw kan men de tuin opmerken –Jardines de Sabatini, ook daar kan men heerlijk vertoeven.

Het Koninklijk paleis van Madrid bezoeken? Lees meer of direct je kaartjes kopen

2. Plaza Mayor

Eén van Madrids beroemdste pleinen heeft een centrale ligging in de stad. Er valt een hoop te beleven. In eerste instantie kan men plaatsnemen op een terras en dan is het gewoon leuk om de wereld aan zich voorbij te zien trekken. Een veel te duur drankje moet je er wel bijnemen. In tweede instantie kan men hier informatie inwinnen bij één van de grootste toeristenbureau’s van de stad. Het plein is omringd met historische gebouwen. We raden je aan om deel te nemen aan een stadswandeling. Veelal start de wandeling op dit plein. De gids zal dan een betekenis geven aan de historische gebouwen.

3. Prado Museum

Kunstliefhebbers zijn aan het juiste adres. Het Museo Nacional del Prado heeft één van de grootste en beroemdste kunstcollecties ter wereld te bieden. Om bron Wikipedia te citeren:

De collectie omvat werken van de 14e tot de 19e eeuw. Het museum heeft 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles, en zo’n 2000 voorwerpen van toegepaste kunst. Er zijn ongeveer 700 beelden.

Jaarlijks bezoeken zo’n 2 miljoen (! 2 miljoen) personen de kunstcollectie. Voornamelijk tijdens het hoogseizoen kan het aardig druk worden en de wachtrijen laten dan niet lang op zich wachten. Weet ook dat tijdens deze periode van het jaar de temperatuur kan oplopen tot meer dan 40°C. Een goede voorbereiding start dus bij het online aankopen van de tickets. Maandag tot en met zaterdag van 18 tot 20 uur en zondag van 17 tot 19 u kan men het museum gratis betreden. Ook al mochten kunstcollecties de interesse niet prikkelen, toch raden we je aan om dit museum even te bezoeken.

Het Prado museum bezoeken? Lees meer of direct je tickets kopen

 

4. Parque del Retiro

De rust opzoeken in Madrid kan perfect in deze groene long. Het voormalige koninklijke terrein werd in 1767 vrijgegeven voor de aristocratie. Een eeuw later kon ook het gewone publiek genieten van de groene zones. Voornamelijk op zondag kan men hier een hoop bedrijvigheid opmerken. Er heerst dan een soort van kermissfeer. Romantische koppeltjes huren steevast een bootje en peddelen een uur op het botenmeer. Een picknick ondernemen, rozentuin bezoeken of toekijken hoe sportievelingen hun lichaam trainen middels een ‘moordende workout’, het is er allemaal mogelijk. Er staan ook aardig wat mooie monumenten.

5. Reina Sofia

Madrid is voor vele toeristen interessant. Kunstliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken en kunnen best enkele dagen slijten in één van de vele musea’s. Ook het museum Reina Sofia is absolute wereldklasse. Meer informatie en prijzen

Het museum is vooral gewijd aan Spaanse kunst. Het bekendste werk van de collectie is Guernica van Pablo Picasso. Hoogtepunt van de permanent tentoongestelde museumcollectie (570 werken) zijn de werken van Picasso en een andere Spaanse 20e-eeuwse meester, Salvador Dalí. Vele kunstwerken zijn afkomstig van het niet meer bestaand museum voor moderne kunst, het Museo Español de Arte Contemporáneo, alsmede van de afdeling moderne kunst van het Museo del Prado.

6. Koninklijke klooster

Het Koninklijk klooster van Madrid heet officieel het Monasterio de las Descalzas Reales. Onder begeleiding van een gids kan men een hoop schatten ontdekken in dit klooster. Het werd in de 16de eeuw gesticht voor aristocratische dochters. De rijke familieleden doneerden een hoop mooie kunstwerken en deze kan men nu dus ontdekken middels een rondleiding. Weet wel dat de plaatsen beperkt zijn en dat de gidsen enkel Spaans spreken.

7. Thyssen-Bornemisza

De voormalige privékunstcollectie was één van de grootste ter wereld. Tegenwoordig het Museo Thyssen-Bornemisza is een Madrileens museum. Het moge duidelijk zijn: kunstliefhebbers worden in de Spaanse hoofdstad verwend. Meer informatie en prijzen

 

8. Archeologisch museum

Mooie collectie en groot museum. Goed om de hitte buiten te ontlopen. Mooi opgebouwd museum (groot !) met archeologische opgravingen en gedetailleerde uitleg in het Engels. Indrukwekkende mozaïeken en standbeelden. Zeker een bezoekje waard

9.San Lorenzo de El Escorial klooster

Zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Madrid kan men een stukje UNESCO Werelderfgoed aanschouwen. We verlaten het centrum van Madrid niet omdat er nauwelijks iets te beleven valt, maar tijdens een Madrid citytrip is het gebruikelijk om een uitstapje te maken naar dit immense abdijcomplex van Filips II van Spanje (een half miljoen bezoekers per jaar). Het is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in één.

Het San Lorenzo de El Escorial klooster bezoeken? Lees meer over een uitstapje of koop hier direct je kaartjes

10. El Rastro

Iedere zondagochtend kan men in de wijk La Latina een gigantische vlooienmarkt opmerken. Er zijn gigantisch veel kraampjes, maar eigenlijk is de sfeer het belangrijkste. Echte koopjes, of speciale spullen zul je hier eigenlijk niet vinden. Na afloop van de markt trekken een hoop bezoekers richting de plaatselijke eetgelegenheden en dranktenten.

De hoogtepunten …

Uiteraard is het moeilijk om een top 10 van bezienswaardigheden te formuleren. Menig toeristen hebben andere verwachtingen van een stad. De één slentert graag door de binnenstad en bekijkt alles van op afstand en de ander zal dan weer enkele dagen nodig hebben om alle belangrijke musea te bezoeken. Personen met jonge kinderen schenken meer aandacht aan Madrid met kids. In die zin is een beperkte lijst best misleidend. Iedere stad heeft een hoop meer te bieden dan deze beperkte lijstjes. Vaak zit de schoonheid van de stad ook niet in de gigantische historische gebouwen of de kunstcollectie met een waarde van tientallen miljoenen, maar de pracht en praal uit zich vaak in kleinere dingen. Er rest ons niets anders dan te zeggen: een citytrip Madrid is absoluut een dikke aanrader en we hopen dat je binnenkort alles met eigen ogen kan aanschouwen. naast bovenstaande valt er nog een hoop meer te beleven.

Tickets kopen voor je bezoek aan de bezienswaardigheden?

Alle tickets zijn gemakkelijk te bestellen via onze webshop. We hebben alles overzichtelijk weergegeven zodat je snel kan zien welke tickets je wilt kopen.

Tickets voor bezienswaardigheden alvast online kopen? Lees hier meer over →

Bekijk de ticketshop voor toegang tot attracties en musea in Madrid