Citytrip Madrid

Top 10 parken en tuinen

Bij iedere grootstad horen prachtige parken en tuinen. Het zijn de plekken waar je even kunt uitblazen. In het geval van Madrid is dit zeker op zijn plaats. In de binnenstad word je overdonderd door prachtige architectuur en vaak ook een immense drukte. In het hoogseizoen komt daar ook nog eens de hitte bij. Water en schaduw opzoeken kan vaak in één van deze parken. We zetten de mooiste even op een rijtje. Sommige parken liggen ver van het centrum en daar komen dus beduidend minder toeristen dan de parken pal in het centrum. Bij sommige stadsparken zul je geen beschrijving opmerken. Dit betekent geenszins dat ze niet interessant zijn. Sommige zaken moet je nu eenmaal zelf ontdekken tijdens de citytrip.

10 mooi parken en tuinen

Parque del Retiro

Dit park wordt ook wel ééns de groene long van de stad genoemd. Het is een gigantisch park waar enorm veel te beleven valt. Meerdere mooi onderhouden tuinen kan men er bewonderen en zowat alle toeristen huren een bootje en varen op het meer. Voornamelijk zondag is er veel bedrijvigheid. Dan merken we heuse bootcamps op en de kleinsten leren er rolschaatsen. Lopen bij meer dan 30°C is niet menselijk, maar daar denken de sportieve Madrilenen anders over. Voornamelijk in de zomer valt hier altijd wel wat te beleven. In mei en juni kan men een heuse (tweedehands) boekenmarkt opmerken. Meer dan 300 standjes prijzen dan boeken aan. Het zijn echte lezers, die Madrilenen.

Tijdens een romantisch weekend huur je dus best een bootje en vaar je een dik half uur op het meer. Ook in een versmarkt eten aankopen en dan samen een picknick houden in het park is best romantisch.

Botanische tuin

Wandel je van het wereldbekende museum Prado richting het grootste stadspark, Retiro, dan passeer je langs de botanische tuin. Het is de plek om uit te rusten na een bezoek aan het kunstmuseum. Toegang is niet gratis (4 euro), maar je krijgt er wel een verbluffende tuin te zien.

Parque del Oeste

In de buurt van het Koninklijk Paleis kan men dit park vinden. De tempel van Debod is een opmerkelijk gebouw in dit park. Aan deze tempel kan men tijdens snikhete zomerdagen verfrissing zoeken in het ondiepe fonteintje (20-30 centimeter). Ideaal om de voetjes onder te dompelen.

De Tempel van Debod is een Egyptische tempel uit de 4de eeuw v.Chr. en werd in 1968 overgebracht naar Madrid als geschenk van de Egyptische regering als dank voor de Spaanse ingenieurs die oude monumenten hadden gered nadat een gebied overstroomde bij de bouw van de Aswandam in de Nijl.

Jardines de Sabatini

Deze tuinen liggen ten noorden van het park en zijn voor het publiek toegankelijk. Je hebt er een mooi zicht op de achterzijde van het Koninklijk Paleis. De tuinen werden pas in 1933 aangelegd. De koninklijke paardenstallen weken en maakten plaats voor deze prachtige tuinen. Ze zijn vernoemd naar Francisco Sabatini (Italiaans architect en adviseur 18de-eeuwse koning van Spanje Carlos III). De tuinen zijn dan ook gebaseerd op zijn plannen.

Casa de Campo

Dit uitgestrekte park kan men vinden op de rechteroever van de Manzanares. Het is 17 vierkante kilometer groot er er zijn een hoop recreatiemogelijkheden. Roeibeetjes huren, de zoo – naar het schijnt één van de mooiste van Europa – bezoeken of een leuke tijd beleven in het attractiepark, het kan allemaal. In de zomer vinden er ook een hoop concerten plaats.

Parque Juan Carlos I

Jardines del Campo del Moro

Parque El Capricho

Estacion de Atocha

In dit grootste spoorwegstation van Madrid kan men een heuse botanische tuin opmerken.

Parque de Berlin

Na de val van de Berlijnse muur in 1989 waren de stukjes muur gegeerd. In dit park kun je er drie bewonderen. In de buurt zijn er ook kinderspeeltuinen.

De groene longen van Madrid

Er is dus voldoende groen aanwezig in Madrid. Daar de stad een echte wandelstad is, is de kans ook groot dat je automatische enkele parken doorkruist. Andere groene longen liggen dan weer ietwat verscholen of verder van het centrum. Bezinnen en tot rust komen tijdens een stedentrip, het moet ook eens kunnen. In het hoogseizoen zijn het de plaatsen om te ontsnappen aan de drukte en de hitte. Sommige parken nodigen uit tot een heerlijke picknick. Parken met fonteinen zijn in het hoogseizoen geliefd. In Parque del Oeste is er een waterbadje met fontein van een twintigtal centimeter diep. Menig kinderen zoeken er verkoeling indien de temperaturen hoog oplopen. Leuk om daar even de voeten in het water te dompelen. Een echte wandelstad, maar ook de voeten hebben af en toe rust nodig.

 

← Bekijk alle bezienswaardigheden in Madrid