Citytrip Madrid

Wandeling

Op deze site staat het reeds op enkele pagina’s geschreven: Madrid is een echte wandelstad. Tijdens ons verblijf werd slechts enkele keren gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Om van de luchthaven naar het centrum te pendelen en omgekeerd. Verder ook nog om de verder gelegen stadsdelen te bezoeken. Niet dat de bus en metro inefficiënt en onaangenaam zijn, maar de prachtige historische gebouwen en de vele pleinen nodigen gewoon uit om alles te voet te doen. De hoogtepunten van Madrid liggen ook best allemaal vlakbij elkaar. Het Koninklijk Paleis ligt in vogelvlucht op zo’n 2 kilometer (20 minuten wandelen) van het Prado en dit alles maakt het dus heerlijk om door de straten te wandelen.

Wandelen in Madrid

Wandelroutes tijdens een citytrip kunnen interessant zijn, maar in het geval van Madrid kunnen we enkel en alleen melden dat er niets leukers is dan te slenteren doorheen de binnenstad. Prachtige pleinen, stadsparken, historische gebouwen en bezienswaardigheden zijn klaar om ontdekt te worden en dit alles kom je tijdens een fikse stadswandeling automatisch tegen.

Tip – zoek je nog een leuke verblijfplaats tijdens de stedentrip richting Madrid. Neem dan eens een kijkje naar onderstaande hostal. Aguilar ligt vlakbij het levendig plein Puerta Del Sol en op slechts twee minuten wandelen van het mooiste plein van Madrid: Plaza Mayor. Ook andere grootste bezienswaardigheden liggen vlakbij.

 

Vergis je trouwens niet. De naam hostal verwijst niet naar jeugdherberg, maar eerder naar hotel. Een ruime kamer, 24-uursreceptie en goedkopere tarieven zijn de kernwoorden.

 

Prijzen, ligging en faciliteiten: meer info of  boek hier

Tijdens het rondslenteren sla je steegjes in die je voordien negeerde. Je komt zaken tegen die niet beschreven staan in gidsen en dit alles kun je rustig op eigen tempo doen. Op je route passeer je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid en dan kun je zelf beslissen of je een toegangsticket koopt of niet. Enkele foto’s:

Wandeling met gids

In zowat alle toeristische steden kan men zogenaamde ‘free walking tours’ volgen. Op bekende pleinen van de stad kan men dan mensen opmerken die toeristen overtuigen om zo’n rondleiding te volgen. Op internet staat ook veelal wanneer en waar wordt afgesproken. In Madrid is Plaza Mayor het centrale punt en daar kan men dan deelnemen aan verschillende themawandelingen. Een algemene wandeling voert je in dik twee uur langst de belangrijkste delen in de buurt van het Koninklijk Paleis. Een andere wandeling doet dan weer de buurt van het Prado aan. Ook themawandeling zoals het verkennen van de uitgaansbuurten en een tapaswandeling kan men volgen. Naast het verkennen van leuke plekjes zal de gids ook een hoop geschiedenis doornemen. Altijd leuk om een beeld te vormen van de stad. ‘Free’ is een beetje misleidend. Aan het einde van de tocht wordt een fooi gevraagd. Je mag de gids dus inschatten naar waarde. Dit gebeurt allemaal op een niet agressieve manier.

Wij hadden tijdens onze wandeling de gids Joaquin aan onze zijde. Twee uur lang bestookte hij ons met interessante weetjes en geschiedkundige verhalen in verband met Madrid. Op Tripadvisor zijn ze alvast lovend over zijn gidskunsten (werkt voor SANDEMANs NEW Europe).

Er zijn uiteraard een hoop gidsen en verschillende firma’s. Wellicht zijn het allemaal personen die een hoop afweten van de stad. Altijd interessant om bij de dag van aankomst deel te nemen aan zo’n gegidste wandeling. Zo leer je meteen de verschillende wijken en interessante plekken kennen. Nadien kun je op eigen houtje de grootste bezienswaardigheden ontdekken.

 

 

← Bekijk alle tips