Citytrip Madrid

Tips

Een stad verkennen vraagt altijd een beetje vooronderzoek. In het kader van Madrid kunnen we melden dat het een aangename wandelstad is. De bezienswaardigheden liggen allen op wandelafstand van elkaar en het geheel van prachtige pleinen en historische gebouwen maakt het leuk om rond te kuieren. Op deze pagina formuleren we enkele tips die het verblijf aangenamer maken. Een deel van deze richtlijnen zal voor jezelf en je reisgezelschap niet bruikbaar zijn, maar we raden je aan om alles eens door te nemen. Het kan je namelijk een hoop tijd besparen eenmaal ter plaatsen. Net dat is wat men tekort heeft tijdens een stedentrip: tijd! Weet wel dat er geen chronologische volgorde waar te nemen is. De ene hint is al wat belangrijker dan de ander.

Madrid citytrip tips

  • 3 dagen rondslenteren in het centrum van de stad is voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Twee dagen is voor menig mensen ook voldoende, maar dan is het eerder een oppervlakkig bezoek. Bepaalde musea zijn namelijk absoluut een bezoekje waard, ook al heb je het zelf niet zo begrepen op kunstcollecties. Een daguitstap richting Toledo mag ook niet ontbreken gedurende het stadsbezoek. De ideale reisduur bedraagt dus zo’n 3 à 4 dagen.
  • Probeer vluchten te boeken met optimale tijdswinst. Bij aankomst na 20u ‘s avonds kan het handig zijn om een extra overnachting te boeken. ‘s Morgens vroeg vertrekken uit Madrid kun je ook niet meetellen als een volle dag ter plaatse. Vroeg aankomen en laat vertrekken betekent meer tijd ter plaatse. 18 uur aankomen en twee dagen later om 11 uur vertrekken is iets anders dan aankomen om 09 uur en vertrekken om 22 uur.
  • Een mooi uitzicht heb je vanaf het ‘Circulo de Bellas Artes’. De kunstgalerijen bekijken is een optie wanneer je een drankje op het dak van het gebouw wenst te drinken. Voor €4.00 mag je de lift rechtstreeks naar het dak nemen. Betaal je een euro meer, dan mag je ook de kunstcollecties bekijken (apart is dit ook 4 euro) – zeker het overwegen waard om die extra euro neer te tellen. Eenmaal boven kun je genieten van een veel te duur drankje en – het belangrijkste – van een prachtig uitzicht. Veel belangrijke bezienswaardigheden liggen vlakbij, dus het is de plaats om even halt te houden. Tijdens snikhete dagen is het zalig om even te pauzeren in een schaduwplekje.

  • Een halve dag – bij voorbaat een zondag – genieten in El Retiro is iets wat zeker op het programma hoeft te staan. De groene longen van Madrid trekken voornamelijk op zondag een hoop locals aan en er is dan ook een hoop bedrijvigheid. Meerdere mooie tuinen, monumenten, stadsvijver alwaar je met een roeibootje kunt peddelen, sportieve activiteiten en meer kan men er waarnemen. Voor 8 euro kun je een uurtje peddelen op het gigantische meer. Schrik niet, meer dan 6000 karpers zitten in het meer. Madrid met kids betekent dat je een stuk brood meeneemt naar de vijver en de hongerige vissen voedert – gegarandeerd spektakel.
  • In alle toeristische steden kun je aardig wat tijd besparen door op voorhand toegangstickets te bestellen van musea en andere hoogtepunten. Aan het Prado – officieel het Museo Nacional del Prado, kan men vaak een gigantische wachtrij opmerken. Weet ook dat men vele musea op bepaalde tijdstippen GRATIS kan bezoeken. Een reguliere kaart voor het Prado kost bijvoorbeeld 15 euro (koop hier), maar maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur en ook op zondag kan men er gratis binnenwandelen. Ook onder andere het Koninklijk Paleis kan men bepaalde tijdstippen gewoon binnentreden zonder iets te betalen.

  • In het hoogseizoen kan de temperatuur in de stad hoog oplopen. Ronddwalen bij meer dan 40°C kan, maar eist zijn tol later op de dag. Tijdens zo’n warme dagen doe je het overdag best kalmer aan (zoek verfrissing bij binnenactiviteiten). ‘s Avonds komt de stad dan volledig tot leven. Het kwik daalt dan vaak niet onder de 20 graden.
  • Qua overnachtingen is het een koud kunstje om een goed bed te vinden. het aanbod is namelijk overweldigend. We raden je aan om even een kijkje te nemen naar het volgende: Hostal Aguilar. Een hostal is iets tussen en hotel en een jeugdherberg. Aguilar ligt op 5 minuten wandelen van het Prado museum en op 10 minuten van het Koninklijk Paleis – een centrale ligging dus (vlakbij het drukke Puerta del Sol). Ontbijt zit niet inbegrepen in de prijs, maar in de onmiddellijke omgeving is er een overaanbod aan lekkernijen. Lees meer
  • In Madrid kom je meerdere ‘Museo del Jamon’ tegen. Over de middag en naar de avond toe zitten de eettenten vaak afgeladen vol. Men kan er proeven van de plaatselijke delicatesse. Het is de plaats om een stukje ‘Jamon’, kaas en meloen te proeven in combinatie met een biertje van 1 euro. Het is er vaak een chaotische heksenketel, maar de honger wordt er wel gestild. De plaats bij uitstek om de honger even te stillen aan de toog.

  • Zoals reeds gezegd: trek goede wandelschoenen aan tijdens de stedentrip. In Madrid liggen zowat alle belangrijkste bezienswaardigheden op wandelafstand. Op eigen tempo door de stad kuieren, zonder plannetje, is een leuke bezigheid. Bekijk alle bezienswaardigheden
  • Een leuke manier om de stad te verkennen is middels een zogenaamde ‘free walking tour’. Professionele gidsen nemen je mee op pad en vertellen aardig wat in verband met de geschiedenis van de stad. Aan het einde van de tocht wordt een fooi gevraagd. Het is dan aan jezelf om aan de diensten van de gids te waarderen. Er zijn een hoop organisaties die dergelijke rondwandelingen organiseren en vaak ronselen ze toeristen op centrale plekken in de stad. Plaza Mayor is een geliefkoosde plek. Dergelijke wandelingen zijn een international gebeuren: Britten, Spanjaarden, Belgen, Nederlanders, Brazilianen, Chilenen, Russen, … De geïnteresseerde toeristen komen van overal.

BONUS: De Madrid City Pass

 

Dit is een geweldige optie voor iedereen die zo comfortabel mogelijk de hoogtepunten van Madrid wilt verkennen, zonder het ongemak van vele verschillende kaarten en het op locatie kopen van tickets.

 

Wat is inclusief?

check Gratis skip-the-line (u slaat de rij over) bij de Real Madrid Stadium Tour
check Inclusief. Prado Museum skip-the-line ticket
check Taxi transfer van de luchthaven naar uw accommodatie
check Gratis 24h Hop-On Hop-Off Bus ticket
check 20% korting op talloze attracties in Madrid

Hopelijk kunnen enkele van bovenstaande Madrid tips je helpen bij het plannen van een leuke trip richting het zuiden. We raden je aan om op voorhand wat informatie door te nemen, maar ter plaatse moet er ook nog wat tijd zijn om op te vullen. Het is een onmogelijke zaak om alles op voorhand te plannen. Een nieuwe stad ontdekken betekent dat men rond moet dwalen door allerhande steegjes. Op het ene plein blijf je al wat langer kleven dan op het andere. Bekijk de belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid eens. In het echt zien ze er nog een stuk leuker uit. Beleef de Spaanse sfeer zelf en boek een citytrip.