Citytrip Madrid

Eten in Madrid

Wanneer je op vakantie bent in Madrid zal het even wennen zijn aan de eetgewoontes van de Spanjaarden. Ook op dit vlak geldt dat de Spanjaarden absoluut geen haast hebben. Dit blijkt reeds uit de tijdstippen waarop er wordt gegeten. De lunch wordt over het algemeen ten vroegste rond 13h00 opgediend. Dit kan uitlopen tot zomaar even 16h00 in de namiddag. Dat is op zich niet zo vreemd voor Spanjaarden. Zij zijn immers van mening dat het middagmaal de belangrijkste maaltijd is van de dag. Het feit dat er relatief laat in de middag wordt gegeten zorgt er ook voor dat de restaurants tot rond een uur of 22h00 ‘s avonds goed gevuld blijven zitten. Vroege eters passen hun eetpatroon dus maar beter tijdig aan, aan de Spaanse normen!

De authentieke, Spaanse keuken
Madrid is een stad waar je als geen ander kennis kan maken met de typisch Spaanse keuken. Deze is bovendien verrassend divers. Heb je bijvoorbeeld altijd al eens de Asturische fabada (een varkensstoofpot) willen proeven? Of geef je eerder de voorkeur aan een Valenciaanse paella? Het kan allemaal. Het merendeel van de bezoekers van Madrid zijn echter vooral geïnteresseerd in de plaatselijke specialiteiten. Ook op dit vlak heeft de Spaanse hoofdstad heel wat moois voor haar bezoekers in petto. Zo kan je in Madrid als nergens anders in de wereld genieten van de cocido Madrileño. Het betreft hier een heerlijke stoofpot gemaakt van lamsvlees en groenten. Ook de sopa de ajo, een looksoep met Spaanse ham en paprika is een aanrader en valt bij heel wat toeristen in de smaak.

Tapas eten in de Spaanse hoofdstad

Je kan natuurlijk geen vakantie doorbrengen in Madrid zonder een bordje met tapas te eten. Op alle straathoeken en marktpleinen van Madrid zijn dan ook wel kraampjes terug te vinden waar je deze kleine lekkernijen kan verkrijgen. Volgens de Spaanse traditie moeten de tapas staand gegeten worden aan de bar. Uiteraard gebeurt het eten er van samen met een lekkere, plaatselijke wijn en fijn gezelschap. Enkele typische tapas die je in Madrid zeker eens moet hebben geproefd zijn de caracoles, de patatas bravas en verse olijven.

Bekende tapasbars in Madrid
Met bovenstaande weet je ondertussen wat je allemaal kan eten in Madrid, maar we hebben ook nog een aantal tips voor jou met betrekking tot de plaatsen waar je dit kan doen. Een uitstekende tapasbar is bijvoorbeeld de ‘La Nueva’. Deze bar werd in het leven geroepen in het jaar 1913 en dat is er nog steeds aan te zien. Het interieur voert je dan ook gelijk mee terug in de tijd. Deze authentieke bar ziet er dan misschien wel wat klassiek uit, de gerechtjes zijn dat absoluut niet. Er zijn maar weinig plaatsen in Madrid waar je zo lekker en sfeervol tapas kan eten vergezeld met een lekker fris biertje als hier. Heb je een grote honger en vrees je bijgevolg niet voldoende te zullen hebben aan een klein bordje tapas? In dat geval kan je ook altijd een grotere portie onder de naam raciones vragen!