Citytrip Madrid

Palacio Real – Het koninklijk paleis van Madrid bezoeken

Even bij de koning op thee kan misschien niet maar bezoek het Palacio Real (het koninklijke paleis) als je koninklijk Madrid van dichtbij wilt ervaren. Madrid is een koninklijke stad al vanaf het begin van het bestaan van het huidige Spanje. De koninklijke familie woont niet meer in het paleis maar het wordt nog wel gebruikt voor officiële gelegenheden met bijvoorbeeld bezoekers uit het buitenland. Het paleis is ook opengesteld voor publiek en is ook een favoriete bezienswaardigheid voor veel toeristen. Ontloop de wachtrijen en bestel je kaarten online voor een bezoek aan Palacio Real.

Een paleis met een oude geschiedenis

Al vanaf de negende eeuw staat het koninklijke paleis op huidige plek van het Palacio Real. Het is echter wel een ander gebouw wat er vandaag de dag staat. De Moren hadden zich in de negende eeuw in Spanje gevestigd. Zij hebben het nabijgelegen Toledo gesticht (aanrader voor een dagtripje). Het paleis toendertijd was meer een fort wat verdedigd kon worden, dan dat het een paleis was om officiële gelegenheden te vieren. Nadat de Moren waren vertrokken, vestigde zich de koningen van het huis van Castilië zich hier. Het fort bleef hun huis en werd het oude fort genoemd. De Spaanse koningen bleven in Madrid en dit werd langzaamaan beschouwd als de hoofdstad van heel Spanje. Filips de tweede, in Nederland welbekend van de 80-jarige oorlog, maakte van het oude fort in 1561 officieel zijn paleis.

Afgebrand en wederopbouw

Het paleis wat je vandaag de dag bezoekt is echter niet hetzelfde. Want in 1734 brandde op kerstavond nota bene het paleis af. Het is toen opnieuw opgebouwd onder het bestuur van Filips de vijfde. Hij wilde dat het nieuwe paleis niet onderdeed voor de nieuwe moderne paleizen van die tijd. De vierkante vorm van de plattegrond is dan ook naar de tekeningen van de architect Bernini gemaakt. Deze had de schetsen gemaakt voor het Franse paleis Louvre. Het duurde 17 jaar om het paleis in Madrid opnieuw te herbouwen. De bouw ondervond nogal wat obstakels, zo overleed de oorspronkelijke architect en moest zijn pupil het bouwproces overnemen.

Een bezoek aan het Palacio Real, de highlights

Het paleis heeft een oppervlakte van 135000 vierkante meter en heeft ruim 3000 kamers. Het is natuurlijk niet mogelijk elke kamer in het huis te bezoeken, maar er zijn een aantal hoogtepunten die opengesteld zijn voor publiek.

De prachtige binnenplaats

Het paleis heeft een grote binnenplaats waar de parades en de wisselingen van de wacht worden uitgevoerd. De binnenplaats is omringd door klassieke zuilengalerijen.

De sierlijke koninklijke kapel

Ook de koninklijke kapel met koepel is rijkelijk gedecoreerd in rococo stijl. De kapel is ontworpen door Ventura Rodrigues. Op het plafond zijn kleurrijke schilderingen gemaakt. Let bij de binnenkomst van de kapel op de talrijke gouden decoraties.

Prachtig trappenhuis

Indrukwekkend is het trappenhuis met meer dan 70 treden met veel kroonluchters en marmeren decoratieve elementen. Je kunt je voorstellen dat hofdames in prachtige kledij via de trap naar boven en beneden liepen.

De koninklijke apotheek

In de koninklijke apotheek staan grote kasten vol zelfgemaakte medicijnen met kruiden uit de kruidentuin. Koningshuizen of mensen van adel hadden vaak een eigen apotheker of arts in dienst die een werkruimte had om medicijnen te maken. De koninklijke apotheek is goed bewaard gebleven en daarom zeer interessant om te bekijken.

De troonzaal

De troonzaal is indrukwekkend gedecoreerd. Op het plafond zijn schilderingen gemaakt door Tiepelo. Deze Venetiaanse schilder was een van de bekendste kunstenaars van de frivole rococo stijl uit die tijd.

De tuinen van het paleis

De paleistuinen zijn zeker een bezoek waard. Filips de tweede begon met de aanleg van de Campo del Moro. De tuin is in de 19de eeuw verder aangelegd in typische Engelse stijl. Er is een groot verschil tussen de tuinen in Franse stijl van bijvoorbeeld Versailles en de latere Engelse stijl. Het verschil met de stijl van de Fransen uit de 18de eeuw is dat Franse tuinen draaien om symmetrie en status. De Engelse tuinen zijn bedoelt zijn om te dwalen en te dromen. De tuinen van Versailles liggen als tapijten in geometrische vormen gespiegeld aan weerszijden van de brede lanen. Deze leiden altijd naar de hoofdingang van het paleis. Bij de tuinen van Palacio Reale is dat anders.

Campo del Moro

In de Engelse tuinen zijn juist veel verborgen zithoekjes. Er lopen kleine kringelpaadjes en bomenlaantjes die je door de tuin leiden. Om elke hoek wacht een verrassing, zoals een bruggetje over een vijver of een prieeltje, of theehuis. De paleistuin van het paleis in Madrid zijn een prachtig voorbeeld van deze Engelse stijl. Het is dan ook een heerlijke plek om te wandelen of even te zitten.

Nieuw gerenoveerd: de koninklijke keuken

Sinds 2017 kun je letterlijk ook een kijkje nemen in de keuken van het paleis. Het interieur en kookgerei is altijd in goede staat gebleven. Hierdoor kun je een mooi beeld krijgen van het reilen en zeilen in de vroegere keuken van de koning.

Een bijzonder moment: de wisseling van de wacht

Mocht je in de gelegenheid zijn; bekijk dan ook de wisseling van de wacht. Zoals elke paleis wordt het paleis in Madrid bewaakt door een speciale garde met eigen uniform. Ook in Spanje is de wisseling van de wacht een hele ceremonie. Deze vindt op woensdag en zaterdag plaats. Raadpleeg de site van het paleis voor exacte tijden.

Oude ceremonie

Aan de ceremonie doen ruim 100 ruiters en 400 soldaten mee. Met tromgeroffel en trompetgeschal verloopt de ceremonie met rituelen die al meer dan 100 jaar worden uitgevoerd. Het hele gebeuren duurt ongeveer een uur. Er is een kleine tribune voor publiek, hiervoor kun je plaatsen reserveren. Maandelijks vind ook nog de grote wisseling van de wacht plaats. Dit vind de eerste woensdag van de maand plaats.

Reserveer voor je bezoek aan Palacio Real online en op tijd

Regeren is vooruitzien. Bestel daarom online kaarten voor je bezoek aan het paleis. Het paleis is voor toeristen die Madrid bezoeken een populaire bezienswaardigheid, waar je als je niet op past een tijd voor in de rij moet staan. Voorkom frustratie en koop vast de ticket online. Dit kan al nu vanuit Nederland. Als je de tickets hebt bestelt, krijg je deze digitaal opgestuurd naar je email adres. Bij het bestellen van de tickets moet je een tijdslot aanklikken. Dit is het tijdstip waarop je naar binnen mag. Als je binnen bent, kun je in principe tot sluitingstijd blijven. Met de tijdsloten wil de organisatie de bezoekers verspreid laten binnenkomen. Het kan dus zijn dat een bepaald tijdstip al vol zit. Door op tijd te boeken heb je meer keus uit verschillende tijdstippen.

Nog geen tickets gekocht? Koop hier eenvoudig en snel je kaartjes online >>