Citytrip Madrid

Prado Museum bezoeken – het grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld

Het Prado museum in Madrid is echt iets voor de kunstliefhebbers

Het Prado museum in Madrid is een must see voor de kunstliefhebber. Boek nu alvast je ticket voor het Prado museum online. Het Prado museum heeft een van de grootste kunstcollecties ter wereld. de collectie bestaat uit topstukken van de 14de tot de 19de eeuw. een bezoek aan het museum is alsof je een kunstgeschiedenis boek openslaat. Je wandelt in het Prado museum in Madrid tussen de hoogtepunten van de Europese kunstgeschiedenis heen.

Een museum van meer dan 100 jaar oud

Het museum is in 1819 geopend voor publiek als het koninklijk museum voor beeldhouw en schilderkunst. De collectie was grotendeels ook door de koninklijke familie door de eeuwen heen verzameld. Vanaf 1819 kon het grote publiek zich vergapen aan de topstukken uit de collectie. Hier volgt een klein overzicht van wat je allemaal kunt verwachten aan schone kunst in het Prado museum.

Vlaamse primitieven in het Prado

Het Prado museum in Madrid heeft een grote collectie van de Vlaamse Primitieven. Dit was een kunststroming die rond Antwerpen en de Zuidelijke Nederlanden zich met name bevond. Ze werden primitieven genoemd omdat ze zich nog niet zo bezig hielden met de klassieke kunst. Dit tot tegenstelling van de stroming van de renaissance zoals deze in Italië omstreeks dezelfde periode begon. De naam is enigszins achterhaald. Want de rijke schilderingen in het Prado die vooral bekend zijn om de levensechte verbeelding van stoffen en edelstenen, doet nergens primitief aan.

Rogier van der Weyden

Rogier van der Weyden is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze stroming. In het Prado zijn 4 grote werken van hem te bewonderen. De “kruisaflegging” is indrukwekkend door de levensechte emotie en de prachtige textuur van de stoffen in de kleding.

Tuin der lusten

Dit schilderij heb je waarschijnlijk vast wel ergens op een poster of in een film voorbij zien komen: De “Tuin der lusten” van de Noord-Nederlandse schilder Hieronymus Bosch. Een schilderij met een zeer vreemde, verwarrende weergaven van een tuin der aardse lusten in het midden. Het bijbelse paradijs met Adam en Eva is op het linkerpaneel van het drieluik afgebeeld en aan de rechterzijde is de hel te zien. Er gebeuren op het schilderij 1001 dingen tegelijk. Het geheel lijkt op een soort psychedelische droom. Mensen kruipen rond, komen uit oesters en eieren. Er lopen fantasiedieren rond. Sommige beelden zien er angstaanjagend uit, anderen grappig.

Geniaal en gek

Van Hieronymus Bosch wordt beweert dat hij geniaal was, maar soms momenten had die op een psychose leken had. Als je de schilderijen ziet, is dit inderdaad interessant voer voor een psycholoog. Het is ook de reden waarom er zoveel verhalen rond de schilder en het schilderij zijn. Hoe verbazingwekkend de voorstelling ook is, de schildertechniek is en blijft van een formidabele kwaliteit. Het schilderij is een zoekplaatje waarin je steeds opnieuw dingen ontdekt. Zoek bijvoorbeeld de Griffioen als je voor het schilderij staat, of de groep mensen die om een reusachtige aardbei heen zit.

Italiaanse meesterwerken

De Italiaanse meesters ontbreken uiteraard niet in het Prado museum in Madrid. Zo heeft het Prado werken van Fra Angelico, een beroemde schilder aan het begin van de renaissance. Verder zijn er een aantal schilderijen van de schilder Rafaël. Dit is een van de bekendste schilders uit de hoog renaissance.

Spaanse meesters in het Prado museum in Madrid

Uiteraard hangen de werken van de beroemde Spaanse schilders in het Prado. El Greco is een schilder die oorspronkelijk uit Griekenland kwam. Vandaar de naam El Greco, de Griek, na een periode in Rome te hebben gewerkt, zich vestigde in Toledo. Zijn schilderijen zijn te herkennen aan het heldere kleurgebruik en de levendige voorstellingen. De langgerekte figuren zijn typisch voor de stijl van de maniëristen, de stroming waar El Greco toe gerekend werd.

Las Meninas

Het Prado heeft een grote collectie van de 17de eeuwse schilder Velasques. Topstuk van de Prado collectie is het schilderij “Las Meninas” de hofdames in het Nederlands. Het is leuk om nu alvast even stil te staan bij dit schilderij, dan zie je nog veel meer als je straks in het Prado bent. Op het eerste gezicht lijkt het schilderij een redelijk gangbare portretweergave die vooral opvalt door excellente schildertechniek. Maar zoals bij Velasques vaker het geval is, is er meer te zien als je verder kijkt. Om dit goed te ervaren moet je eigenlijk recht voor het schilderij staan.

Meer dan een portret

Zo staan er meer mensen op het schilderij dan je eerst denkt. Het lijkt een portret van de mensen naast de schilder, waarbij het jonge prinsesje centraal staat. Maar de schilder staat voor de kijker in de linkerhoek. Hij is bezig met een portret van misschien wel ons, de bezoekers van het museum, een dikke 350 jaar later. Hij kijkt je in ieder geval recht aan. Maar achter hem hangt een spiegel waarin de reflectie is te zien van het koninklijk echtpaar die schijnbaar naast ons aan het poseren is. De spiegel hangt centraal in het schilderij. Dit zijn de mensen waarom het schilderij draait, met hun dochter voor hen.

Plan je bezoek aan het Prado museum online

Over werken uit het Prado museum in Madrid je honderden verhalen vertellen. Maar het beste kun je de kunst zelf gaan bekijken in het Prado. In de rij staan is dan een vervelende bezigheid, zeker als je van plan bent om zoveel mogelijk van het museum te zien. Koop daarom je ticket alvast online via Citytrip Madrid. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren aan het wachten.

Koop hier eenvoudig en snel je tickets >>

Tip: Plan een bezoek aan het Prado met gids

Via Citytrip Madrid kun je naast tickets ook een rondleiding met gids reserveren. De gidsen die je zullen rondleiden spreken goed Engels en weten je met een boeiend verhaal langs alle hoogtepunten van het museum leiden. Ze verzorgen een tour van anderhalf uur. Een audiotour is leuk, maar iemand aan wie je ook wat kan vragen is natuurlijk veel interessanter. De gidsen met wie Citytrip Madrid samenwerkt, weten veel van de kunstwerken en het museum. Koop je ticket vast online. Bij het bestellen kun je uit twee momenten kiezen voor een rondleiding: in de morgen of in de middag.

Prado museum bezoeken met rondleiding? Reserveer hier direct je kaartjes met gids >>

Boeken in combinatie met de Madrid Art Walk Pass

De tickets die je bestelt ontvang je per mail. Het is mogelijk tickets in de voorverkoop ook te bestellen in combinatie met de Madrid Art Walk Pass. Met deze pas heb je naast het Prado ook nog toegang tot twee andere musea in Madrid, namelijk de Thyssen-Bornemisza collectie en het museum voor moderne en hedendaagse kunst Reina Sofia. De pas is een mooie optie voor degenen die naar Madrid komen om cultuur te snuiven in musea. Madrid Art Walk Pass vooraf kopen →

 

 

Alvast je tickets kopen voor Prado Museum? Dat kan gemakkelijk in onze webshop