Citytrip Madrid

Uitstapje naar het San Lorenzo de El Escorial

Een uitstapje naar het San Lorenzo de El Escorial is met name voor Nederlandse en Vlaamse toeristen interessant. Het Escorial met Filips de tweede is verbonden met de Nederlandse geschiedenis. Maar het is vooral een prachtig voorbeeld van de Spaanse renaissance bouwstijl. Voor degene die zich even willen wanen in de tijd van het “Hispanje” uit de bekende regel eerste couplet van het Nederlandse Volkslied is deze tour naar de San Lorenzo El Escorial dan ook zeker aan te raden. Bezoek de plek waar Filips de tweede zich terugtrok van zijn drukke taak van het regeren van een wereldrijk en sprak met God en zijn overleden vader. Bestel de tickets voor een uitstapje naar het San Lorenzo de El Escorial nu makkelijk en snel online.

Het Escorial van Fillips de tweede

Fillips de tweede heeft tijdens zijn regeerperiode een belangrijke stempel op de geschiedenis van Nederland gedrukt. Hij leefde van 1527 tot 1598 en is in het Escorial abdijcomplex ook overleden en later begraven. Onder zijn bewind bereikte Spanje zijn hoogtepunt als wereldmacht met een sterk leger en regering over verschillende landen waaronder de Nederlanden. Maar onder zijn bewind takelde de macht van het Spaanse rijk ook af. De Nederlanden kwamen onder andere in opstand tegen de strenge geloofswetten en belasting. Uiteindelijk wisten de noordelijke Nederlanden zich onafhankelijk te verklaren. Hiermee was de basis gelegd voor het Nederland van vandaag de dag. De Escorial is een monument van de vroegere wereldmacht die Spanje was. Zeker voor Nederlanders is het interessant om een uitstapje naar het San Lorenze de El Escorial te maken en de laatste rustplaats van deze man te bezoeken.

Uitstapje naar het San Lorenzo de El Escorial druk bezocht

Het San Lorenzo El Escorial ligt op 46 kilometer van de stad Madrid. Er gaan verschillende tours naar toe vanuit Madrid. Voor mensen die de stad wat langer bezoeken is een dagtrip naar deze bijzondere plek zeker aan te raden. U kunt tickets voor de bus ernaar toe en de toegang online bestellen. Het abdijcomplex is overdag de hele dag geopend. Een bustour brengt u in de ochtend naar het Escorial. Het is mogelijk een uitstapje naar het San Lorenzo de El Escorial te combineren met de dichtbij gelegen Vallei der Gevallenen. Dit is een monument voor de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog.

Een uitstapje naar Werelderfgoed

Eerst even wat cijfers over de Escorial: het complex is in totaal 13 hectare groot. Het heeft 16 binnenpleinen met ruim 4000 kamers en meer dan 16 kilometer aan gangen. Het complex is in relatief korte periode gebouwd gezien de grootte, in 1563 was begonnen met de bouw, die duurde tot 1584. Het gebouwencomplex is een voorbeeld van de Spaanse renaissance architectuur. De renaissance was de periode waarin men de bouwstijl van de Grieken en Romeinen weer ging toepassen en men zocht naar perfecte balans in verhoudingen in gebouwen. Dit zie je terug in de verhoudingen in het Escorial complex en het gebruik van bijvoorbeeld Griekse zuilen. Sinds 1984 staat het complex op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Dit is met name door de bijzonder stijlvolle architectuur, een schoolvoorbeeld van de renaissance in Spanje.

San Lorenzo de El Escorial: Als eerbetoon en overwinningsmonument

De diepgelovige Filips de tweede liet dit immense abdijenklooster aanleggen als rustplaats van zijn wijlen vader Karel de vijfde. Het was tevens ook om de overwinning op de Fransen bij de slag van San Quintin te vieren. De overwinning was op de heiligendag van San Lorenzo, vandaar dat het complex deze naam kreeg. Hier trok hij zich ook terug, omringd door geestelijken. Het abdijcomplex was belangrijk voor Fillips om zijn vader te eren en ook zijn visie op het geloof uit te dragen. Hij was dan ook nauw betrokken bij de bouw van de abdij, welke mensen ook werden ingehuurd voor de werkzaamheden. De architectuur en het decoratieprogramma van binnen moesten een eenheid vormen. Het moest sober en ordelijk zijn zonder de grandeur te verliezen. Dit maakt het complex naast een stukje geschiedenis ook een topstuk van de architectuur.

Kerk en koningshuis verbonden in het San Lorenzo de El Escorial

In de architectuur van de gebouwen en het complex is de filosofie die Fillips volgde zichtbaar: koningshuis en kerk en daar mee god, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rond de magistrale binnenplaats komen de gebouwen van beide elementen die het koninkrijk leiden samen. De grondvorm van de plattegrond van de abdij moest de vorm van een rooster hebben. Dit was zo bedacht door de architect van het complex, Juan Batista de Toledo. Het hele complex was namelijk gewijd aan de heilige Laurentius, San Lorenzo, die de martellarendood vond toen hij geroosterd werd op een rooster. In schilderijen waren heiligen uit de katholieke kerk te herkennen aan het voorwerp waarmee ze gedood waren wat ze bij zich droegen. De eerste architect van het complex, wilde dat mensen aan de vorm van het gebouw konden zien ter ere van wie het gebouwd was.

Kerk en bibliotheek

De kerk had de vorm van de Sint Pieter in Rome om te refereren naar het kerkelijk centrum aldaar. Naast het woonverblijf, de kerk en abdij was er ook een grote bibliotheek. Filips de tweede was een zeer geletterd man. Zijn bibliotheek bevatte meer dan 40.000 boeken, hieronder waren zeer oude manuscripten. Hiermee deed de bibliotheek niet onder voor die van het Vaticaan. Naast veel boeken bezat Filips ook veel kunstwerken waaronder werken van Hieronymusch Bosch, Titiaan en de Vlaamse primitieven. Door de jaren heen zijn verschillende werken en boeken verdwenen, van de kunstwerken zijn nu diverse naar het Prado museum gebracht.

Het San Lorenzo de El Escorial: prachtig gedecoreerd

Veel kamers en vertrekken in het gebouw zijn gedecoreerd en dat is zeker niet door de minste kunstenaars uitgevoerd. El Greco heeft de decoraties aan de wanden gemaakt in een ruimte die “de patio van de 4 evangelisten” wordt genoemd. Zo zijn er in diverse kamers decoraties aangebracht die elk hun eigen thematiek hadden. Dit waren vaak thema’s uit het katholieke geloof. De tuin in de abdij is ook prachtig, hier zijn de verhoudingen van de rest van het complex ook doorgevoerd. De tuin is daarom ook een prima plek om even uit te rusten tijdens een uitstapje naar het San Lorenzo de El Escorial.

Reserveer online voor een uitstapje naar San Lorenzo de El Escorial

Het Escorial is een populaire plaats om te bezoeken tijdens een citytrip naar Spanje. Daarom is het handig je kaarten voor een bezoek van tevoren online te bestellen. Dagelijks vertrekken vanuit de stad Madrid bussen voor een uitstapje naar het San Lorenzo de El Escorial complex. Het is aan te raden hiervoor te reserveren. Je hebt met je reservering meteen dan ook een toegangskaartje tot het complex geregeld.

Boek eenvoudig en snel je excursie online en bezoek San Lorenzo de El Escorial >>