Citytrip Madrid

Top 10 architectuur

Bij een lange Madrid wandeling kan het niet anders dan opmerken dat de stad wellicht rijk is. De véél te dure consumpties op de terrassen worden door menig toeristen gedronken en dat zou een deel van de rijkdom kunnen verklaren, maar ook de pleinen en architectuur stralen rijkdom uit. Historisch gezien kan men terugkijken op een woelig verleden, maar hedendaags kan men nog steeds de schatten van vroeger bewonderen. Tijdens een leuke wandeling stoot men als het ware automatisch op de architecturale kunst. We sommen een top 10, maar vergeet niet dat Madrid een hoop meer te bieden heeft dan deze tien punten. Soms zit de schoonheid van een stad in de kleine dingen.

Top 10 architectuur

Palacio Real & Plaza Mayor

Deze twee parels horen absoluut thuis in het lijstje. Ze zijn tevens de vinden in de top 10 van algemene bezienswaardigheden in de stad. Beiden zijn oriëntatiepunten in de stad. Op het mooiste plein van Madrid kan men plaatsnemen op een terrasje en de dynamiek van de stad aanschouwen. Ook het Koninklijk Paleis bewonderen behoort tot de opties. Inwoners van de EU kunnen van april tot september het gebouw gratis betreden op woensdag en donderdag na 18u (gesloten om 20u). Van oktober tot maart, het zogenaamde laagseizoen, is de toegang gratis op woensdag en donderdag na 16u (gesloten om 18u). Een regulier ticket kost normaal 11 euro. Dus een goedkoop weekendje plannen kan door eerst even te kijken welke dagen het meest interessant zijn voor gratis bezoeken.

Palacio de Cibeles

Pendel je van de luchthaven van Madrid richting het centrum per bus, dan is de kans groot dat je wordt gedropt op Plaza de Cibeles. De toon is gezet. Je wordt meteen ondergedompeld in de sfeer van prachtige architectuur.

Palacio Longoria

Torre Picasso

Vlakbij het voetbalstadion van Real Madrid kan men dit gebouw opmerken. Tot 2008 was dit de hoogste wolkenkrabber van Madrid. De Amerikaanse architect Minoru Yamasaki is onder meer bekend als de architect van de twee vernielde torens van het WTC in New York.

Puerta de Europa

Deze 2 moderne torens kan men vinden aan de ingang van de stad. De bouw liep in 1996 ten einden en ze demonstreren de technologische vooruitgang van de stad.

Metropolis

Het Edificio Metrópolis is een kantoorgebouw in de Spaanse hoofdstad Madrid. Het ligt op de kruising van de Calle de Alcalá en Gran Vía.

Het gebouw werd ontworpen door de broers Jules en Raymond Février in de stijl van Beaux-Arts. De bouw duurde van 1907 tot 1911. De eerste eigenaar was de verzekeringsmaatschappij La Unión y el Fénix. Het gebouw heeft een opvallende koepel die bekleedt is met dertigduizend bladgouden bladeren.

San Jerónimo el Real

Residencia de Estudiantes

Circulo de Bellas Artes

Boven op dit gebouw kan men een dakterras opmerken. Hier kan men genieten van een fenomenaal zicht op een hoop gebouwen uit dit lijstje. De lift rechtstreeks naar boven nemen kost je 4 euro. Het is verstandiger om ook een ticket aan te kopen voor de tentoonstelling in het gebouw (apart 4 euro). Zo betaal je 5 euro voor de toegang tot het dakterras en ook de toegang tot de tentoonstelling zit dan inbegrepen op de prijs. Laat ons eerlijk zijn: de binnenkant van dit gebouw mag ook worden gezien.

Madrid bezoeken

Onze boodschap is dan ook: trek een paar goede wandelschoenen aan tijdens de citytrip en je komt de meeste bezienswaardigheden automatisch tegen. Handig is dan om een kleine reisgids open te slaan en wat informatie door te nemen over hetgeen je net aan het bewonderen bent. De historie van bepaalde gebouwen is ronduit interessant.

Neem de informatie op deze site eens door en overtuig jezelf van deze prachtige stad. Boek een verblijfplaats in het centrum van de stad en ga op ontdekkingstocht.

 

← Bekijk alle bezienswaardigheden in Madrid