Citytrip Madrid

De transfer van Eden Hazard naar Real Madrid: Het begin van een jongensdroom, het einde van een nachtmerrie voor een voetbalclub?

Ruim 50.000 toeschouwers verwelkomde met gejuich de Belgische voetballer Eden Hazard tijdens een presentatie van de nieuwe speler in het Bernabéu stadion op 13 juni 2019. Voor Hazard is het een droom die werkelijkheid wordt. Voor Real Madrid moet deze aankoop een einde maken aan de nachtmerrie, veroorzaakt door de teloorgang van de club sinds het vertrek van Ronaldo.

Supertransfer voor Belgische speler

Over hoeveel geld er precies gemoeid is met de transfer van Hazard naar Real Madrid, doen alle betrokkenen geheimzinnig. Er is in ieder geval 100 miljoen euro betaald door Real aan Chelsea. Chelsea kan dit geld nog niet zelf gebruiken voor clubaankopen, in verband met de regels rond transfers die gedurende het voetbalseizoen gelden. Met premies kan dit transferbedrag van 100 miljoen nog verder oplopen. Hiermee is Hazard de duurste speler ooit in de Belgische voetbalgeschiedenis.

Een jongensdroom wordt werkelijkheid

Voor de voetballer zelf is het witte shirt een droom die de speler al had, toen hij ooit lang geleden het trapveldje bij zijn huis voor het eerst betrad. Dat Zidane nu zijn trainer is geworden, maakt het nog specialer. Een van zijn eerste voetbalherinneringen was de magistrale volley van Zidane tegen Leverkusen in de Champions League finale in 2002. Voetbal kijken was voor Hazard naar Zidane kijken. Mooie bijkomstigheid is dat Hazard samen met goede vriend en rode duivel collega Thibaut Courtois kan samenspelen.

De weg naar Bernabéu

Eden Hazard komt uit een waar voetballersgeslacht. Zijn beide ouders waren voetballers en ook zijn broers voetballen. Hij begon zijn carrière ooit bij Royal Stade Brainois. Al snel werd zijn talent opgemerkt. Hij stroomde door naar de jeugdopleiding van Lille. Hier begon hij zijn professionele carrière en zijn zegetocht die uiteindelijk naar het Bernabéu stadion zou leiden. Tweemaal op rij werd Eden Hazard speler van het jaar in Frankrijk. De jonge spits speelde zich ook in de kijker door zijn prestaties bij het nationaal Belgische elftal. In 2008 debuteerde hij hier al als 17-jarige. Met name tijdens het WK in 2018, waarin België derde werd, blinkte Hazard uit. Chelsea kocht de jonge speler voor 40 miljoen euro van Lille in 2012. Door deze transfer was Hazard meteen een van de duurste Belgen ooit. Bij Chelsea speelde hij zeer succesvol tot zijn overstap naar Real Madrid in juni 2019.

Lees meer over het Bernabeu stadion

Flirten met de koninklijke

Vanaf het moment dat hij tot speler van het jaar werd verkozen in Engeland, kwam de geruchtengang op gang dat de voetballer transferwaardig was voor Real Madrid. Hazard heeft er nooit een geheim van gemaakt altijd open te staan voor een overstap naar de Koninklijke. In 2018 nog liet hij ook in diverse interviews doorschemeren niet onwillig tegenover een transfer te staan. “Jullie kennen mijn voorkeur,” zei hij ook na het succesvolle WK met de rode duivels. Het officiële bericht van de transfer komt dus niet geheel als een verrassing.

De specialist met vele kwaliteiten

Wat Hazard een “one of a kind” voetballer maakt, zijn niet een talent of een bepaalde factor, maar juist de combinatie van verschillende kwaliteiten. Hij is een aanvallende middenvelder of wordt ook als vleugelspeler ingezet. Zijn grote gevaar voor de tegenstander is de ongelofelijke snelheid met daarbij een ijzersterke balcontrole. Wat misschien wel net zo belangrijk is als zijn andere talenten, is zijn vermogen te incasseren. Als lichtvoetige speler worden er nog al wat overtredingen op hem begaan, maar de voetballer lijkt ongevoelig voor blessures. Verder maakt zijn watervlugge stijl het een feest om naar te kijken. Ook mentaal lijkt de speler stabiel. Hij wil gewoon winnen en die simpele maar doeltreffende gedrevenheid is misschien net wat Madrid nodig heeft.

De nachtmerrie na Ronaldo’s vertrek

Real Madrid leek echter lange tijd geen optie. Want Madrid had Ronaldo. Een nieuwe hangende middenvelder was niet nodig. Maar toen vertrok Ronaldo naar Juventus in 2018 en liet een club in verbijstering achter. Hazard was de naam die meteen al werd genoemd, vanaf het moment dat Ronaldo aankondigde naar Juventus te gaan. Er werd toen echter nog voor andere spelers en tactieken binnen de club gekozen. Maar het verloopt op zijn zachtst gezegd niet echt soepeltjes bij de Koninklijke. Na het vertrek van Ronaldo begon Real met wat succesjes in de competitie en een overwinning op AS Roma. Maar dan verliest de club van Sevilla en daarmee was de toon gezet. De club is in 2019 “maar” derde geworden bij de Spaanse landstitel. De recente nederlaag in de Champions League tegenover het piepjonge Ajax heeft het elàn in de club ook geen goed gedaan. Real is het even kwijt en hoopt met Hazard de weg naar succes weer terug te vinden.

A new star in town: de nieuwe galáctico Hazard

Want Hazard is de nieuwe galáctico van Real Madrid voor dit jaar. Galáctico is in het Spaans superster. De galáctico is een zeldzame voetballer met exceptionele talenten aangekocht door Real Madrid. Het idee om een team bij elkaar te verzamelen van enkel giganten werd door Peréz, de toenmalige clubpresident, gelanceerd. De eerste galáctico generatie was die van onder andere de Braziliaanse Ronaldo en David Beckham. Elk seizoen was er weer geld en aandacht voor een nieuwe galático. De aankoop van Christiano Ronaldo was natuurlijk de meest exceptionele. Er kwam ook veel kritiek op dit beleid. Voetbalsterren groeiden niet meer op op het veld, maar werden gecreëerd in de media door de transfers. Bovendien was het evenwicht in de teams wel eens zoek. Dit kwam doordat al de aandacht en het geld aan een aantrekkelijke voorhoede werd besteed, terwijl de verdediging veel minder werd gewaardeerd. Hoe dan ook: Eden Hazard is de nieuwe galáctico met de grote uitdaging het voetbal van Real Madrid weer haar glans terug te geven.

Koop snel en eenvoudig je tickets online en bezoek het Eden Hazard, Real Madrid, en Barnabeu voetbalstadion >>